A test 10 fő sen vonala

Az egész testet behálózó, a thai masszázs alapját adó 10 fő sen vonalat, amelyen a test energiája kering, három írásos forrásból ismerjük. A legfontosabb forrás a Wat Po templomában található rajzok és szövegek. Ezek alapján ismerjük a nevüket, a funkcióikat. Ha a sen vonalak mentén nyomást alkalmazunk, bizonyos betegségeket kezelhetünk, ezen alapul a thai masszázs.

A Wat Po templomában fellelhető dokumentumok mellett még két másik forrás is van a sen vonalak megismerésére.  Mindegyik kicsit máshogy közelíti meg a sen vonalak meghatározását.

A Wat Po-ban található rajzok és leírások alapján az alábbi táblázatokban összefoglaljuk a 10 fő sen vonal nevét, kezdő- és végpontját és néhány betegséget, amelyre az adott vonalakon keresztül hatásos lehet a kezelés.

A táblázat csak tájékoztató, a különböző Thai masszázs iskolák némiképp eltérhetnek ettől.

1. és 2.: Sen Itha és Sen Pingkala

Kezdőpont: A köldök bal (Itha) és jobb (Pingkala) oldala  Sen Itha-Pingkala vonalak Sen Itha-Pingkala vonalak
Végpont: Bal orlyuk (Itha) és jobb orlyuk (Pingkala)
Kezelhető betegségek: fejfájás, merevgörcs, hányinger, anyatej áramlása, légszomj, hidegrázás, hőhullám, lábfej és lábszár problémák, alvászavarok, stb.

 

3: Sen Sumana

Kezdőpont: a köldök felett  Sen Sumana
Végpont: nyelvgyök
Kezelhető betegségek: étvágyzavarok, ízlelés és nyelv problémák, idegesség, düh, depresszió, alacsony nemi vágy, tetanusz (korai szakasz), álmatlanság, fáradékonyság, stb.

 

4.: Sen Galataree (Kanlataree)

Kezdőpont: A köldök felett  Sen Kalataree Sen Kalataree
Végpont: A 10 kézujj és lábujj.
Kezelhető betegségek: gyengeség, merev vagy fájdalmas vállak, zsibbadás a kézen vagy a lábon, puffadás, gyomorégés, vese és vizelet problémák, székrekedés, bénulás, hátfájás, stb.

 

5. és 6.: Sen Sahutsarungsri és Sen Tawaree

Kezdőpont: A köldök bal (Sahutsarungsri ) és jobb (Tawaree) oldala  Sen Tawaree Sen Tawaree
Végpont : Bal szem (Sahutsarungsri) és jobb szem (Tawaree)
Kezelhető betegségek: Kettőslátás, száraz vagy viszkető szem, szembetegségek, aluszékonyság, alváshiányz, tüdőgyulladás, máj problémák, stb.

 

7. és 8.: Sen Junthapusunk és Sen Ruchum

Kezdőpont: A köldök bal (Junthapusunk) és jobb (Ruchum) oldala  Sen Ruchum
Végpont: Bal fül (Junthapusunk) és jobb fül (Ruchum)
Kezelhető betegségek:  fülfájás, fülzúgás, hallásproblémák, különböző fülbetegségek, étvágytalanság (anorexia?), ízlelés elvesztése, láb fáradékonysága, alváshiány, stb.

 

9. és 10.: Sen Sukumung és Sen Sikinee

Kezdőpont: A köldök bal (Sukumung) és jobb oldala  (Sikinee) alatt  Sen Sikinee
Végpont: Ánusz (Sukumung) és genitáliák (Sikinee)
Kezelhető betegségek:: köhögés, csuklás, légszomj, hányás, puffadás, duzzanat a térden vagy a lábon, fájdalmas székletürítés és egyéb bélproblémák, vese és vizelet problémák, nehéz menstruáció, stb.