Wat Pho, a hagyományos thai masszázs iskolája

Wat Pho, a thai masszázs bölcsője, egy buddhista templom Bangkokban, a Királyi Palota része. A Fekvő Buddha templomának is hívják, az itt található óriási, 15 méter magas és 45 méter széles, arannyal bevont Buddha szobra után.

Mielőtt a templomot emelték, itt volt a központja a tradicionális thai orvoslásnak. Szobrokon mutatták be a thai jóga pozíciókat. I Rama király építette a templomot az 1700-as évek végén. III. Rama király thai orvosi rajzokkal és feliratokkal teli táblákat helyezett el a templomban az 1800-as években, ami az UNESCO Világörökség része lett.

A templomot az első thai népi egyetemnek tekintik, ahol vallást és irodalmat tanítanak az itt található szobrok és ereklyék segítségével. A templom ad otthont a legrégebbi thai masszázs iskolának. 1962-ben alapították thai masszázs és thai orvoslás oktatására. A thai masszázst és az orvoslást a Hagyományos Orvoslást Gyakorlók Egyesületi Központja oktatja egy szabadtéri területen a templomon kívül. A thai masszőrök a templomban található orvosi feliratokat a gyógyítás alapjainak tekintik. 60 ilyen tábla van. 30 a test elejéről és 30 a test hátuljáról. A test reflexológiai pontjait és az energia vonalait a táblákra vésték, a hozzájuk tarozó magyarázatot pedig mellé a falra. Az ábrákat még a mai napig sem sikerült teljesen értelmezni. Annyi bizonyos, hogy a rajzok anatómia helyeket jelölnek és a thai masszázs kezeléssel rájuk gyakorolt hatást.

thai orvoslás diagramm