A thai jóga masszázs ájurvédikus alapjai

A thai masszázs és a thai jóga masszázs is indiai alapokon nyugszik és az évezredek alatt alakult ki a sajátos metódusa. Mindkettő bizonyos jóga elemeket is hordoz, bár ezek a tradicionális thai masszázsban már alig felismerhetők.

A thai masszázs alapját az a filozófia adja, hogy a testben az ún. sen vonalakban áramlik az energia. Ha az energia egyensúlya felborul, a test megbetegszik. A test meghatározott pontjait nyomva, felszabadíthatjuk az energia szabad áramlását akadályozó blokkokat és az energia újra áramlásával beindul egy öngyógyító folyamat. 108 olyan pont van a testen, amely nyomásával szabaddá tehetjük az energiapályákat, ebből 13 a legfontosabb a thai jóga masszázsban.

A 13 pontból 7 a fő chakra, 6 pedig a teljes test masszázs során a sen vonalak mentén kezelésbe vett pontok. Mindegyik pontnak meg van a saját funkciója. A lábon található pont a boka lazítására szolgál, a térd alatti pont a lábak fáradtságát enyhíti. A hüvelykujj alatt található pont a kéz és a kar felfrissítésért felel. A nyak és a váll találkozásánál lévő pont a vállat lazítja el. A könyök alatti pont a könyök ínjaiban enyhíti a feszülést. A koponyaalapi pont a fejfájástól szabadít meg.

A thai jóga masszázs az indiai Ájurvéda hagyományait követi. Míg a tradicionális thai masszázsból az egykori Ájurvédás alapok már teljesen kivesztek, addig a thai jóga masszázs ma is egyfajta híd az indiai gyökerekhez, jóga pozíciókat alkalmaz a test energiaáramlásának szabályozására. A megfelelő jóga pozíció és kezelés kiválasztásához a masszázst kapó személyt az Ájurvéda 140 pontos kérdőívét használják.