Wat Po thai masszázs szakaszai

A klasszikus Wat Po thai masszázs folyamata, ahogy az iskolásban oktatják, 5 szakaszból áll, és a lábfejek, a lábszárak, a comb, a hát, a vállak, a nyak nyomását, húzását öleli fel. Az 5 szakasz a következő:

  1. Háton fekvés
  2. Oldalt fekvés
  3. Hason fekvés
  4. Háton fekvés
  5. Ülés

A thai masszázs előtt

A vendég laza, kényelmes ruhát visel. Nagyon fontos, hogy tiszta legyen. Előtte nem árt kezet és lábat mosni.

A thai masszőr érdeklődik a vendég egészségi állapotáról, igényeiről, mielőtt elkezdi a masszázst, majd imádkozik a thai orvoslás atyjához, Shivago Komarpajhoz.

1. Háton fekvés

A thai masszőr először a bal lábfejet masszírozza végig az energia vonalak mentén, majd folytatja tovább a lábszár belső és külső felén a sen vonalaknál. Ezután hüvelykujjal és tenyérrel nyomkodja a jobb lábfej felső részét és a jobb lábat. Majd a jobb combot nyomja a lábfejével mielőtt a jobb lábszáron és sípcsonton kezdene dolgozni az ujjaival.

 A masszőr egyik tenyerét a másikra téve először jobb láb, majd a jobb kar szélcsatornáját blokkolja. Ezután kezd el a jobb karon is dolgozni.

A szakasz lezárásaként a jobb kezet simogatja, forgatja a csuklót és húzgálja az ujjakat.

Az egész folyamatot megismétli a másik oldalon is.

2. Oldalt fekvés

A thai masszázs a bal lábon folytatódik fel a csípőig, majd a másik oldalra fordulva a jobb lábon is fel a csípőig. Hüvelykujjal, tenyérrel és alkarral és nyomkodja a masszőr a végtagokat.

A jobb lapocka, a váll, a nyak és halánték sen vonalainak nyomkodása következik hüvelykujjal.

A masszőr felemeli a vendég jobb karját és elfekteti a feje mellett, majd egyszerre nyomja a kart és a jobb csípőt, hogy kinyújtsa a testnek ezen oldalát.

A jobb kar tenyérrel nyomkodásával folytatódik, utána a jobb kar hát mögé rakásával és a comb előreenyomásával kicsavart pozícióba kerül a test. Ezután a masszőr kihúzza a bal kart a test alól és lábbal nyomja a bal combot és a hajlatot.

Végül az egész folyamatot megismétli a másik oldalon is.

3.  Hason fekvés

A vevő a hasán fekszik, így masszírozzák a bal és jobb lábát. Majd a thai masszőr mindkét tenyérrel és a hüvelykujjal is végignyomkodja a gerinc jobb és bal oldalán futó sen vonalakat.

A masszőr a jobb lábat a fenék felé hajlítja és tenyérrel nyomkodja, majd megismétli a másik lábbal is.

A behajlított lábakon lefelé nyomkodja a lábujjakat. Keresztbe rakja a lábakat és tovább dolgozik a lábfejeken.

Jön a háta, a karok és a lábak masszírozása, a lábfej nyomkodása és hajlítása.

4. Háton fekvés

A boka és a térd alsó részének megdolgozása következik és a test nyújtása, ami a másik oldalon is megismétlődik.

Több lábszár és comb pozícióval folyatódik a masszázs. A masszőr felhúzza a vendég bal lábát és a könyökével masszírozza a talpat, majd a combot nyomkodja és hajlítgatja. Megismétli a másik oldalon is.

A masszőr a lábakat egyenesen felemeli és elkezdi a vendég arca felé nyomni ezzel nyújtva a hátat. Keresztezi a lábakat és együtt nyomja őket lefelé.

Végül a thai masszőr ülőpozícióba segíti a vendéget.

5.  Ülés

Az utolsó pozíció a váll és a nyak masszírozásával kezdődik. A masszőr a vendég mögött térdel, és a hüvelyujjával nyomkod különböző pontokat ezeken a területeken.  A lapocka kinyomásához a vendég karját a háta mögé húzza.

A koponya és a hát energiavonalainak masszázsával folytatódik.

A masszőr összefont kézzel megszorítja a nyakat.

Jönnek a legérdekesebb pozíciók. Először a felsőkarral nyomkodja a vállat, majd hátulról összekulcsolja a masszőr a kezét a vendéggel, majd egyikoldalról a másikra csavarja a testet, végül a hátat térddel is megnyomkodja.

Ezután következik a gyengéd arc és a talpmasszázs.

A masszázs után

A masszázs után a masszőr megkérdezi, milyen volt a masszázs, hogy érzi magát a vendég. Búcsúzóul tanácsokkal is ellátja.

Ez a masszázs folyamat, amit a thai masszőrök az első alap oktatásokon sajátítanak el a Wat Po iskolában. Ezt sok tanulással fejlesztik tovább, hogy az egyes vendégek igényeihez igazodott masszázs sort tudjanak alkalmazni a kezeléseknél.

A teljes folyamat elemei felismerhetők nálunk is a masszázs folyamán kiegészítve egyéb fontos elemekkel.